Usein kysytyt kysymykset
Tältä sivulta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koskien roam.fi-palvelua ja siihen liittymistä. Mikäli et löydä suoraa vastausta kysymykseesi, olethan meihin yhteydessä niin vastaamme mielellämme sinulle henkilökohtaisesti.
Riittääkö WLAN-kapasiteettimme palveluun liittymiseen?
Roam.fi:n käyttöönotto ei vaadi päällekkäisen WLAN-infran ostamista tai rakentamista vaan ideana on yhdistää olemassa olevia WLAN-verkkoja autentikaation avulla yhtenäiseksi kattavuudeksi päällekkäisen kattavuuden sijaan. Nykyisten jäsentemme käyttökokemukset ovat olleet positiivisia ja esimerkiksi pienempienkin kuntien WLAN-kapasiteetti on riittänyt hyvin roam.fi-palvelun käyttöön.
Meillä on käytössä jo kaikki kanavat WLAN-purkeissamme. Edellyttääkö roam.fi-palveluun liittyminen WLAN-purkkiemme määrän lisäämistä, mikä aiheuttaisi lisäkustannuksia?
Riippuen laitevalmistajasta, useampi verkko/verkonnimi voi jakaa saman radiokanavan. Jos kiinteän verkon puolella WLANit ovat tiukoilla, roam.fi kannattaa tiputtaa samana WLANiin kuin esimerkiksi vierailijaverkot, jolloin saa säästettyä WLANien määrää. Jos taas mainostettavien näkyvien WLANien määrä on täynnä niin usein tällöin voidaan jokin verkoista siirtää mainostettavien joukosta näkymään vain niille laitteille, jotka sitä osaavat pyytää. Ideana roam.fi:ssä ei ole rakentaa päällekkäistä WLAN-infraa vaan hyödyntää ja yhdistää olemassa olevia verkkoja tunnistuksen avulla niin, että radiotietä pystytään hyödyntämään tehokkaammin.
Olemme mukana oppilaitoksena jo vastaavassa eduroam-verkkovierailupalvelussa. Miten roam.fi-palvelu eroaa eduroamista?
Eduroamista poiketen roam.fi:ssä jäsen, joka tarjoaa verkkonsa muiden käytettäväksi saa vastavuoroisesti pääsyn roam.fi:n kaikkialla omille käyttäjilleen eduroamin rajatessa pääsyn vain ylempien oppilaitosten ja tutkimuslaitosten henkilökunnalle ja opiskelijoille. Roam.fi-palvelun tavoitteena on laajentaa verkkoyhteisöä kaikille kuntavetoisesti. Roam.fi edistää alueellista yhteistyötä niin kuntien, oppilaitoksien ja muiden organisaatioiden kesken sekä luo tehokkuutta jakamalla yhteisiä resursseja. Näin voidaan taata kaikille parempia ja kattavampia palveluita. Pyrimme rakentamaan alueellisen yhteisön, missä esimerkiksi yritysten henkilökunta pääsee helposti yhteistyöoppilaitosten tai kunnan verkkoon ja vastaavasti yrityksenkin vierailijaverkkoon pääsee muiden jäsenten tunnuksilla. Hyvänä esimerkkinä toimivat muun muassa Tampere ja kaikki seutukunnat, Seinäjoki ja Hämeenlinna, joissa sekä kaupunki että eri oppilaitokset ovat jo mukana. Roam.fi:ä käytetään myös oppilaitosten puolella opetusverkkona sekä verkkona oppilaiden ja opettajien omille laitteille. Roam.fi-palvelun kautta käyttäjät pääsevät myös toisella paikkakunnalla vieraillessaan muualtakin verkkoon kuin vain liittymällä eduroamiin.
Onko kyseessä Haka-autentikoinnin laajennus vai miten tämä poikkeaa siitä?
Käytännössä roam.fi vertautuu paremmin eduroamiin tai vanhaan Funetin WLAN-verkkovierailuun. Roam.fi-palvelun tarkoituksena on, että myös muut kuin oppilaitokset/tutkimuslaitokset voivat roamata toistensa kanssa edistäen näin laajemmin alueellista yhteistyötä. Konfiguraatio menee samalla tavalla kuin RADIUS-palvelinten konfiguraatio eduroamia varten, käytössä on vain eri juuripalvelin ja roam.fi-verkon autentikointi ohjataan oletuksena sinne eikä eduroamin juuripalveluun.
Haluaisimme tietää tarkemmin roam.fi-palvelun teknisestä toteutuksesta erityisesti tunnistautumisen osalta. Miten roam.fi-palvelun tunnistautuminen on toteutettu radiuksella verrattuna eduroamiin?
Tekniikka ja arkkitehtuuri ovat samat roam.fi:ssä kuin eduroamissakin. Juuripalvelu on toteutettu eduroamin Suomen juuresta erikseen, mutta malli on sama. Eduroamissa jo mukana oleva organisaatio voi käytännössä tehdä niin, että tiputtaa roam.fi:n WLAN-verkon liikenteen vaikka samaan VLANiin eduroamin kanssa, jolloin tarvitsee vain lisätä roam.fi-verkonnimi muiden verkonnimien rinnalle sekä konfiguroida roam.fi-verkon oletus-RADIUS-reitiksi roam.fi:n juuripalvelin sekä roam.fi:n juuripalvelimet organisaation RADIUS-palvelimille clienteiksi. Käytännössä siis voidaan hyödyntää jo eduroamia varten pystytettyjä RADIUS-palvelimia myös käyttäjien roam.fi -autentikaatiossa. Käyttäjille roam.fi -verkon asetukset ovat tällöin täsmälleen samat kuin eduroamin, verkon nimi on vain erilainen ja mikäli käytössä on eduroam-cat, pystyi eduroam-cat:iin ainakin aikaisemmin vain lisäämään käyttäjille provisioitavia verkonnimiä niin että roam.fi tulee eduroamin lisäksi päätelaitteisiin. Tämän jälkeen oli sitten tarjolla eduroam- tai roam.fi-verkko, päätelaitteet pystyvät eduroamin tyyliin automaattisesti kirjautumaan verkkoon.
Paljonko roam.fi-palveluun liittyminen maksaa oppilaitoksille?
Oppilaitoksille roam.fi-palveluun liittyminen on maksutonta. Halutessaan oppilaitokset voivat maksaa vapaaehtoisen tukimaksun, jonka suuruuden oppilaitos voi itse määritellä. Oppilaitos voi näin tukea ja edistää roam.fi-toimintaa.
Paljonko kuntamme liittäminen roam.fi-palveluun tulisi maksamaan?
Roam.fi-palvelun hinnoittelu suhteutetaan kuntien ja kaupunkien koon mukaan. Tutustu tarkempaan hinnastoon.